Blog Geocaching Romania

Instalare c:geo – Geocaching for Android

c:geo – Geocaching for Android este o aplicație Open Source pentru Android care oferă suport pentru platforma geocaching.com, fiind o alternativă pentru aplicația oficială care are mai multe limitări pentru utilizatorii unui cont gratuit sau pentru cei care nu dețin un dispozitiv special pentru GPS.

Hartă București pe c:geo – Geocaching for Android

  • Instalare și configurare

Pentru început ai nevoie de cont valid pe geocaching.com după care se instalează aplicația folosind Google Play.

Se activează internetul pe telefon apoi Location și se selectează Menu (dreapta sus) > Settings > Services > Geocaching.com unde se adaugă userul și parola.

Pentru a viziona harta cu orașul unde vă aflați se alege: c:geo > Live map iar în partea dreapta sus se alege una din hărțile Google: Map, OSM: Mapnik sau o Hartă offline.

Pentru a se afișa cache-urile în timp real se selectează c:geo > Live map > Enable live iar în Live map > Map settings poți stabili ce informații sunt afișate pe hartă.

Inițial distanțele sunt exprimate în Mile nu în Km, pentru a modifica se alege c:geo Menu > Settings > Appearance > Use Metric units. Dacă inițial este afișată harta Parisului înseamnă ca nu ați setat Home location-ul pe geocaching.com.

1

via cgeo.org

  •  Vizualizare detaliile unui cache

Pentru a inspecta detaliile unui cache se alege Live map, se dă click pe un geocache apoi More details și prin Slide spre stânga se afișează pagina cu informațiile cache-ului.

Inițial, Hint-ul din partea de jos a paginii este criptat, pentru decriptare trebuie tap (click) pe text. În partea de jos a paginii, în paragraful Spoiler images, uneori sunt afișate imagini ajutătoare cu locația geocache-ului.
Prin slide stânga poți viziona și comentariile utilizatorilor care au căutat cache-ul, vei afla informații despre Ground Zero (GZ), adică locul unde este ascuns cache-ul.
În pagina de detalii a unui cache se poate selecta busola din partea de sus a aplicației pentru a afișa direcția și distanța până la cache.

Există o abatere de 2-4 metri în funcție de performanțele telefonului și de puterea semnalul GSM, de aceea verificați întâi hint-ul, imaginea Spoiler dar și proprietățile cache-ului din prima pagină (Size, Terrain, Difficulty).

După ați găsit un cache trebuie să notați în logbook data când l-ați descoperit și username-ul de pe site-ul geocaching, după care trebuie să îl Logați și pe site selectând meniul din pagina de detalii a cache-ului apoi Log Visit. Tot aici puteți adăuga o poză doveditoare după care se apasă pe butonul în formă de săgeată din partea de sus a paginii. Pentru a loga un cache fără a fi conectat la internet se selectează: c:geo Menu > Settings > Logging > Offline Logging.

  • Funcționare offline

c:geo are opțiunea de a folosi hărți offline, opțiune utilă mai ales când ești în Roaming sau mergeți într-o zonă fără semnal GSM. Eu utilizez hărțile mapsforge, bazate pe informațiile OpenStreetMap. Din experiența mea, harta Open Street Map are mai multe detalii în comparație cu Google Maps, conținând și unele trasee turistice prin pădure dar și mai multe Puncte de interes (POI).

Pentru a utiliza o hartă offline, se accesează download.mapsforge.org/maps/ sau openandromaps.org/en/downloads/europe și se downloadează fișierul corespunzător (Ex.: v5/europe/ romania.map) apoi se alege c:geo > Menu (din dreapta sus) > Settings > Map și se selectează locația hărții în Directory with offline maps. Recomand aplicația Total Commander pentru a muta fișierul într-un director dedicat hărților de Geocaching.

O altă opțiune de a downloada o hartă este folosind aplicația GCDroid – Geocaching unde se alege Settings > tab-ul Maps > Download /Manage Maps și se selectează tab-ul Download OSM < Europe < Romania.

Alte surse pentru hărți: openmaps.euandroidmaps.co.ukopenandromaps.org, gpsfreemaps.net,  locusvectormaps.com

Există și opțiunea de a salva informațiile cache-urilor pe telefon pentru a fi utilizate offline în c:geo > Live Map > meniu (dreapta sus) > Store All. Pentru a updata cache-urile salvate local se accesează c:geo > Stored apoi din meniu Manage caches > Refresh all.

Busola

  • Alte informații

Dacă aveți coordonatele unui cache, se selectează c:geo > Go to, se introduc informațiile apoi se selectează busola din partea de sus a paginii. Pentru a reține coordonatele din pagina Go to poți realiza o imagine Print screen prin combinația de taste Power + Volume Up.

Aplicația c:geo suportă geocoordonate în formatul: N 51° 20’ 22.920” E 007° 01’ 49.200” sau 51.339700° 7.030333°, pentru conversie există gpscoordinates.eu.

c:geo are și opțiunea de a afișa pe hartă zonele unde nu poți plasa un cache pentru că există unul la mai puțin de 160 metri distanță, se selectează Live Map – Settings (din dreapta sus) – Map Settings – Show Circles.

Distanța dintre cache-uri unde poți plasa un cache nou

Pentru a transfera detaliile unui cache din browserul de pe PC în aplicația c:geo se poate folosi pluginul send2cgeo.

O altă aplicație utilă care funcționează împreună cu c:geo este GPS Status & Toolbox.

  • Cachly pe iPhone

Pentru iPhone aveți ca alternativă aplicația Cachly.

  • Cache Wherigo 

Pentru a rezolva un cache de tip Wherigo aveți nevoie de aplicația WhereYouGo care folosește cartușe Pocket PC Device de pe site-ul wherigo.com. Până acum există 25 de wherigo pentru România.

Cartuș Wherigo

  • Adventure Lab (Lab Cache)

Un alt tip de cache asemănător cu Wherigo este Adventure Lab pentru care trebuie să folosiți o aplicație pe smartphone via labs.geocaching.com. Trebuie să ajungeți în anumite locații pentru a primi o întrebare, în general sunt 5 pași iar la sfârșit veți avea încă 5 Found It în profilul geocaching.

Mai multe aflați aici.

Alte articole

Ce este Geocaching și câteva sfaturi și explicații găsești în articolul de aici.

Despre cum poți folosi smartphone-ul să găsești geocache-uri am scris aici.

Cum poți construi și publica un geocache afli aici.

Mai multe detalii despre c:geo găsiți pe: cgeo.org/faq

Statistici despre geocaching găsiți pe project-gc.com