Blog Geocaching Romania

Cum să construiesc și să public un Geocache

Despre ce reprezintă geocaching am scris aici, acum este timpul să explic cum se poate publica și construi un geocache.

Plasare Geocache

Se identifică un loc bun pentru un cache, care nu se află pe un teritoriu privat și care nu este expus, dar atenție, nu se poate publica un cache aflat la mai puțin de 161 metri distanță de altul.

Se ascunde cache-ul, eventual se face o poză cu locul unde se află cutia pentru a o folosi ca Spoiler.

Se activează Localizarea pe smartphone și se salvează coordonatele cache-ului (Ex: N 47° 10.123 E 027° 35.123), sau se face Print Screen la coordonatele GPS de pe ecran (butonul Power + Volume Up). Dacă aveți aplicația c:geo se accesează Go To -> My location pentru a se afișa coordonatele GPS actuale.

Pregătire geocache

Se scrie o descriere/poveste a locației și motivul pentru care ați ales acest loc pentru a ascunde un geocache, descriere în limba Română și Engleză: [RO]-[EN], pentru engleză se poate folosi Google Translate.

După ce am plantat cache-ul, avem: Coordonatele, poza Spoiler și Descrierea, va trebui să îl publicăm pe site pentru a fi găsit de alți geocacheri.

Mai întâi trebuie să verificăm pe internet dacă coordonatele salvate sunt bune; se caută pe Google Maps coordonatele cache-ului și dacă nu sunt exact la locația dorită poți îmbunătăți locația făcând Zoom In și click pe hartă în locul unde ai plantat cache-ul. După ce s-a selectat locația, în partea de jos se va afișa coordonata zonei marcate, apoi se dă click pe coordonate pentru a fi mai ușor de copiat. Pentru conversia coordonatelor în diferite formate recomand site-ul gpscoordinates.eu sau gps-coordinates.net.

Publicare geocache

Se accesează geocaching.com/hide, se selectează Continue la întrebarea Already Know Your Hiding Spot ?, se alege Categoria de Geocache (Traditional, Multi-cache, Mystery …), se confirmă Coordonatele apoi se apasă Continue. Opțional se selectează Waypoints, de exemplu o parcare și se apasă Continue.

În paragraful Geocaching Details se completează doar Numele cache-ului, deocamdată nu completăm nimic, doar apăsam Continue apoi Edit/Back pentru a adaugă poze si descrierea.

Site-ul nu acceptă imagini de pe alte site-uri externe așa că trebuie să le adăugați din pagină în paragraful CACHE IMAGESAdd images to the cache gallery. După ce se încarcă pozele, se apasă butonul Save, fără a face alte modificări pentru că se vor pierde. Se dă click dreapta pe poză – Open in new Tab și se salvează url-ul pozei (URL_POZA.JPG).

Textul descrierii cache-ului se inserează în câmpul Description. Pentru a-l formata cu tag-uri html, se apasă butonul Source unde putem adăuga și URL-ul pozelor salvate anterior

Eu folosesc Template-ul html pentru Descriere de aici unde înlocuiesc doar 3 câmpuri:

  • URL_POZA.JPG – reprezintă URL-ul pozei care doresc să apară în pagină.
  • DESCRIERE CACHE IN ROMANA și  DESCRIERE CACHE IN ENGLEZA – descrierea pentru limba româna și engleză.

Pentru a vizualiza textul și alte verificări se apasă din nou butonul Source.

Se poate adăuga și un indiciu Hint precedat de indicativele [RO][EN], care să ajute la identificarea cache-ului, apoi și apasă Continue și se aleg parametrii Size, Dificulty, Terrain și minim 3 Attributes în funcție de locul unde a fost ascuns cache-ul.

Se apasă butonul Save for Review, se previzualizează și se fac modificările necesare după care, în dreapta sus, se alege Upload images și se adaugă o imagine cu numele Spoiler după care se apasă butonul Submit for Review și se așteaptă câteva zile (5-14 zile) până va fi revizuit și publicat.

Alte informații despre cum poți publica un cache găsiți pe site-ul oficial.

Construire geocache din Tub Eppendorf și Magnet

Cele mai simple geocache-uri sunt cele realizate dintr-o Caserolă din plastic, un borcan sau dintr-un Ou Kinder, dar mai există și varianta cu Tub Eppendorf și Magnet ce poate fi atașat de un gard, sau montat în spatele unui indicator rutier.

Alte soluții ar fi tubul Preform sau Canistrele de film de 35mm de care este lipit un magnet.

Aveți nevoie de următoarele materiale:

  1. Tub Eppendorf
  2. Magnet
  3. Tub Termocontractibil
  4. O lumânare sau o altă sursă de căldură
  5. Zip bag sau o pungă mică
  6. Hârtie pentru Log

Tub Eppendorf, Tub termocontractabil și un Magnet

– Tubul Eppendorf (Eppendorf Tubes)
Eu am folosit Microtub centrifuga de 2ml

– Magnet
Aveți nevoie de un magnet suficient de puternic să susțină tubul Eppendorf, am utilizat un Magnet neodim bloc 10 x 5 x 2 mm N52

– Tub Termocontractibil
Pentru a prinde magnetul de microtub se folosește un Tub termocontractibil tip SR1F 12.7-6.4 care are o lungime de 1200 mm, suficient pentru 40 de cache-uri. O altă variantă ar fi să folosiți bandă izolatoare.

Geocache din Tub Eppendorf, magnet și Tub Termocontractabil

– Construcția cache-ului

Se taie din tubul termocontractibil o bucată de 3 cm (de lungimea tubului Eppendorf) în care se introduce un Magnet apoi în tubul de cauciuc se introduce Microtubul Eppendorf.

Se încălzește ușor la căldura unei lumânări sau la aragaz. Atenție, nu apropiați prea mult de sursa de căldură să nu topiți tubul.

Log-ul de hârtie se introduce în zip bag apoi se pune în tubul Eppendorf și gata, aveți un cache numai bun de plantat și de publicat.

Construire geocache din Ou Kinder

Cel mai ușor de construit un cache este folosind un ou de plastic găsit în Kinder Surprise.

Aveți nevoie de următoarele materiale:

  1. Ou Kinder
  2. Bandă adezivă scotch de culoare neagră sau maro
  3. Zip bag sau o pungă mică
  4. O hârtie pentru Log

Oul kinder trebuie acoperit cu bandă scotch pentru a fi camuflat și mai greu de găsit. Punga cu Log se introduce în Oul Kinder și se poate planta cache-ul în locul dorit.

Geocache format din Zip Bag, Logsheet si Ou Kinder acoperit de banda Scotch

Alte informații

Pentru Log puteți folosi un template de pe geologgers.com. Log-ul de hârtie se poate uda de la condens, de aceea recomand să îl puneți într-o pungă, așa va fi mai ușor de scos din cutie.

Dacă nu aveți Zip Bag puteți folosi o pungă alimentară pe care o tăiați la dimensiunile dorite iar marginile le topiți folosind un spaclu încălzit la foc.

geo

Pungi pentru Log

Alte articole

Ce este Geocaching și câteva sfaturi și explicații găsești în articolul de aici.

Despre cum poți folosi smartphone-ul să găsești geocache-uri am scris aici.

Cum poți construi și publica un geocache afli aici.

Link și video util găsiți pe site-ul oficial: geocaching.com/play/hide

Exemple de cutii de geocaching pe instagram.com/tags/geocaching/

Logo Ager și Logbook – link box