Ce este Geocaching?
Geocaching este un joc bazat pe poziționare GPS și constă în găsirea unor cutii numite geocache-uri (sau cache-uri), care sunt ascunse la anumite coordonate geografice (GPS).
Pe site-ul oficial geocaching.com pot fi văzute coordonatele cutiilor (cache-urilor) ascunse în toată lumea.
Un cache obișnuit este de fapt o cutie mică, închisă ermetic ce conține obligatoriu un carnețel sau o hârtie (logbook). Cutiile mai mari pot conține diverse jucării sau lucruri de mică valoare care se pot lua de găsitor dacă sunt înlocuite cu altele asemănătoare.
Geocaching-ul a fost conceput pe 1 mai 2000, la scurt timp după eliminarea restricțiilor privind folosirea GPS-ului și este similar cu un joc vechi de 150 de ani care folosea indicii și repere din povești.
Cum se joacă?
La modul cel mai simplu, Geocaching-ul necesită acești pași:
- Crează-ți cont gratuit pe geocaching.com
- Accesează site-ul și verifică harta (sau folosește funcția de căutare) pentru a identifica cele mai apropiate cache-uri
- Caută cache-ul:
- Descarcă una din aplicațiile pentru mobil – aplicația oficială Geocaching® (GooglePlay sau AppStore), c:geo (Android) sau L4C lite
- Activează locația și navighează până la cache
- Identifică zona unde este cache-ul (GZ: Ground Zero) și găsește cache-ul
- Semnează-te în jurnal (Log) cu user-ul de geocaching de la primul pas și apoi pune geocache-ul la fel cum l-ai găsit pentru a fi găsit și de alți geocacheri.
- Loghează și pe site sau în aplicație și împărtășește cu restul căutătorilor experiența ta, poți adăuga în log-ul online și fotografii, dar fără a dezvălui locația cutiei.
- Încearcă și Geocaching Adventure Labs: se instalează aplicația Adventure Lab®, te autentifici folosind contul de Geocaching, trebuie să activezi Locația GPS, să selectezi un Adventure Lab din apropiere și să răspunzi la întrebările de la locația respectivă. Fiecare răspuns corect îți aduce un Found It în Profilul de Geocaching.
Alte sfaturi și explicații găsești în articolul de aici.
Despre cum poți folosi smartphone-ul și aplicația c:geo am scris un articol aici.
Cum poți construi și publica un geocache afli aici.
Sunt multe alte nivele ale jocului. Pe geocaching.com/guide este un tutorial și în limba română.



Asociația Geocaching România AGeR
Am creat o asociație pentru a vă îndruma primii și următorii pași în lumea Geocaching.
Mai multe detalii despre asociație găsiți în articolul de aici.





