Propuneri locații cache-uri pentru Buzău

Acasă Forums Propuneri locuri pentru Geocache Muntenia Buzău Propuneri locații cache-uri pentru Buzău

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • Author
  Posts
 • #6255
  slv
  Keymaster

  1.
  Titlu – Palatul Comunal, Buzău
  Locație – centrul orașului Buzău
  Info – Palatul Comunal este o clădire aflată în centrul orașului Buzău, România și care servește drept sediu al primăriei și consiliului local. A fost construit în perioada 1899-1903 la comanda primarului orașului, Nicu Constantinescu, după un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu. Săvulescu a supervizat lucrările până în 1902, și atunci locul său la conducerea proiectului a fost preluat de Kafșinski. Palatul a fost inaugurat în 1903, în prezența regelui Carol I și a principelui Ferdinand.
  Link – https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Comunal,_Buz%C4%83u

  #6558
  slv
  Keymaster

  2.
  Monumentul de la Racoviţeni
  Locatie Dealul Racoviţeni 45°20’43″N 26°54’23″E
  Info În vara anului 1917, după stabilizarea frontului pe linia Galaţi – Nămoloasa Mărăşeşti Soveja, autorităţile germane de ocupaţie au construit un mausoleu în memoria celor căzuţi în „Bătălia de Crăciun”. Ulterior, a fost demolat pentru a se construi un teatru muncitoresc, în 1948, la Râmnicu Sărat (astăzi Casa de Cultură „Florica Cristoforeanu”) şi alte imobile. Pentru a distruge şi mai mult acest monument si ceea ce însemna el de fapt memoria unei mari bătălia piedute de armata rusă în anii 1955-1960, au fost folosite buldozerele pentru a astupa si bloca accesul la mormântul comun si lăzile cu oseminte. Acum, după 100 de ani, pe amplasamentul vechiului monument se mai află doar ruinele care se încăpăţânează să înfrunte vremurile. Pe Dealul Racoviţenilor, odihnesc, uitați de timpuri și de semeni, peste 6.400 de ostaşi căzuţi în 1916, în Bătălia de Crăciun.
  Link https://www.infobaragan.ro/reportaje/cum-s-au-razbunat-rusii-pe-un-monument-ridicat-de-germani-in-memoria-unei-mari-batalii-din-1917/

  #6729
  slv
  Keymaster

  3. Acarul Păun
  Locație – Gara Vintileanca, Buzau
  În iulie 1923 a avut loc un accident petrecut într-o gară oarecare, de pe linia Ploieşti-Buzău la Vintileanca. O anchetă efectuată în perioadă l-a considerat drept unic vinovat de accident pe muncitorul responsabil cu manevrarea acelor de macaz, pe numele său de familie Păun. Cu trecerea timpului, sintagma aceasta, „acarul Păun”, a ajuns să desemneze persoana considerată ţap ispăşitor al greşelilor şi nepriceperii celor mari – cei cu funcţii înalte şi bani, adevăraţii responsabili, care nu plătesc decât foarte rar sau deloc pentru vinovăţii evidente.

  https://adevarul.ro/locale/buzau/cine-fost-realitate-acarul-paun-s-a-ajuns-accident-feroviar-zeci-morti-cele-mai-folosite-expresii-romanesti-1_551414c5448e03c0fdee7a96/index.html
  https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/acarul-paun-s-a-numit-chiar-paun-paun-ion
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Accidentul_feroviar_de_la_Vintileanca

Viewing 3 posts - 1 through 3 (of 3 total)
 • You must be logged in to reply to this topic.