Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 77 total)
 • Author
  Posts
 • in reply to: – Reguli de postare #6274
  slv
  Keymaster

  Surse

  – Hartă Patrimoniul Național Cultural
  – Ghidul Muzeelor
  Lăcașe de cult
  – Hartă Monumente si Cimitire ale Eroilor

  • This reply was modified 8 months, 1 week ago by slv.
  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Suceava #6272
  slv
  Keymaster

  8.
  Titlu – Plutașii
  Locație – Satul Botuș, Suceava
  Info – Era o vreme cand pe Bistrița Aurie circulau plute construite de sateni care duceau lemnele de la Putredu de sub Prislop pana la Vatra Dornei. In August se organizeaza Saptamana plutăritului cand se coboara si pe Bistrita. Plutăritul, spun documentele vechi, se practica pe această vale încă de pe la 1466, din vremea domniei lui Ştefan cel Mare. Butucii traşi la mal erau legaţi în câte două sau trei table (şir de buşteni legaţi), care formau, ulterior, o plută. Drumul plutelor pe Bistriţa a continuat până în 1969. Atunci au trecut ultimele plute. Apoi, în 1970, în timpul unei inundaţii au fost distruse toate barajele amenajate pe Bistriţa şi nimeni nu s-a mai ocupat de repararea lor. Viteza de deplasare a plutelor era de 8-12 km/h în cazul apelor repezi (în unele zone chiar 15-18 km/h) şi de 6-8 km/h pe râurile cu pante mai mici.
  Categorie – Istorie, Traditie
  Link-uri – http://www.monitoruldedorna.ro/?p=1566
  https://ziarullumina.ro/reportaj/ultimul-plutas-de-pe-bistrita-aurie-45235.html, Poza

  • This reply was modified 8 months, 1 week ago by slv.
  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Suceava #6271
  slv
  Keymaster

  7.
  Titlu – Cazinoul din Vatra Dornei
  Locație – Vatra Dornei.
  Info – Cazinoul din Vatra Dornei este o clădire construită în perioada 1896-1898 care a îndeplinit de-a lungul timpului mai multe funcțiuni: sală de jocuri de noroc, sală de concerte și spectacole, precum și club muncitoresc. O parte din banii pentru construcția cazinoului au fost strânși prin chetă publică, la care a contribuit însuși împăratul Franz Joseph, iar o altă parte au fost împrumutați printr-o bancă vieneză. Proiectul a fost realizat de către arhitectul vienez Peter Paul Brang, iar lucrările au început în anul 1896 și s-au încheiat în 1898. Clădirea cazinoului a fost inaugurată în mod oficial la 10 iulie 1899. Cazinoul este în prezent,în paragina.
  Categorie – Arhitectura
  Link-uri – https://ro.wikipedia.org/wiki/Cazinoul_din_Vatra_Dornei

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Suceava #6270
  slv
  Keymaster

  6.
  Titlu – Satul Ciocănești – județul Suceava
  Locație – Ciocănești, pe DN 17 Suceava-Ciocăneşti-Cârlibaba.
  Info – Ciocănești este o comună în județul Suceava fiind introdusă în Top 10 al celor mai colorate destinații turistice europene. În satul Ciocănești, peste 600 de gospodării sunt vopsite cu motive tradiționale. În comună există și un muzeu al ouălor încondeiate în care s-au adunat peste 1800 de exponate extreme de rare și valoroase.
  Categorie – Tradiție
  Link-uri – digi24.ro

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Iași #6269
  slv
  Keymaster

  36.
  Titlu – Antibiotice Iasi
  Locație – Str. Valea Lupului nr.1, Iasi 707410
  Info – Antibiotice Iași este o companie farmaceutică fondată în 1955 fiind prima fabrică din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming în 1928. Primul nume al companiei a fost Fabrica Chimică nr. 2 Iași pentru ca in oraș mai exista Fabrica Chimică numărul 1, care făcea fibre sintetice. Astazi este pe primul loc mondial in productia de substanta activa Nistatina, produs exportat in peste 70 de tari de pe toate continentele. În 2018, Antibiotice Iași a avut circa 1400 de angajați și un profit net de 34 de milioane lei iar acționarul majoritar cu 53% este statul român, prin intermediul Ministerului Sănătății.
  Categorie – Fabrici, Istorie
  Link-uri – economie.hotnews.ro, https://www.antibiotice.ro/companie-php/istoric/

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Suceava #6268
  slv
  Keymaster

  5.
  Titlu – Casa Memorială Mihail Sadoveanu
  Locație – Str. Ion Creangă nr. 68, Fălticeni,
  Info – Casa memorială Mihail Sadoveanu este înființat în anul 1987 în casa în care a trăit între 1909-1918 scriitorul român Mihail Sadoveanu. Imobilul care astăzi are destinația de casă memorială a fost construit în anul 1908 după planurile scriitorului Mihail Sadoveanu (1880-1961), pe locul cumpărat de la fiica farmacistului Carol Vorel, văduva inginerului Engel, care construise linia ferată dintre Dolhasca și Fălticeni. În „casa din deal”, așa cum mai era cunoscută datorită poziționării, Sadoveanu a locuit și a creat timp de nouă ani, între 1909 și 1918.
  Categorie – Literatura, Istorie
  Link-uri – wikipedia

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Botoșani #6267
  slv
  Keymaster

  6.
  Titlu – Sinagoga Mare Hoihe Sil – Botoșani
  Locație – Strada Marchian Nr. 1 – Botosani
  Info – Monumentul de arhitectura datează din 1834 si este una dintre cele mai vechi sinagogi decorate din Moldova, având pictate scene reprezentând Ierusalimul.
  Categorie – Religie
  Link-uri – poza,

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Suceava #6265
  slv
  Keymaster

  4.
  Titlu – Sinagoga Mare din Fălticeni
  Locație – strada Ana Ipătescu nr. 149
  Info – Sinagoga a fost construită din lemn în 1795, fiind reconstruită din piatră și cărămidă în anul 1852. Târgul Fălticeni a fost fondat în anul 1779 în timpul domnitorului Constantin Moruzi, fiind primul oraș din România care a fost fondat de evrei pe baza privilegiilor acordate de domnitori. Cea mai veche dovadă a existenței evreilor în orașul Fălticeni este o piatră funerară datând din 1780 și aflată în cimitirul evreiesc vechi.
  Categorie – Religie
  Link-uri – https://ro.wikipedia.org/wiki/Sinagoga_Mare_din_F%C4%83lticeni , Poza

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Suceava #6260
  slv
  Keymaster

  3.
  Titlu – Templul Mare din Rădăuți
  Locație – strada 1 Mai nr. 2, Rădăuți
  Info – Templul Mare din Rădăuți este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Rădăuți construit în anul 1883, unele surse indicând eronat anul 1879 ca an al construcției. Primii evrei au sosit în târgul Rădăuți la sfârșitul secolului al XVIII-lea venind din Galiția, dar și din localități ca Siret, Storojineț, Cernăuți, Suceava, Mihăileni sau Gura Humorului. Templul Mare din Rădăuți a fost construit în stil maur, fiind o clădire masivă cu două turnuri înalte acoperite cu cupole care conferă clădirii aspectul unei catedrale ortodoxe. Intrarea principală se face pe sub una dintre cele trei arcade care se sprijină pe patru coloane masive.
  Categorie – Religie
  Link-uri – https://ro.wikipedia.org/wiki/Templul_Mare_din_R%C4%83d%C4%83u%C8%9Bi

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Iași #6258
  slv
  Keymaster

  35.
  Titlu – Biserica Sfântul Gheorghe din Hârlău
  Locație – strada Logofăt Tăutu nr. 16 din centrul orașului Hârlău
  Info – Biserica Sf. Gheorghe din Hârlău este o biserică ctitorită de Ștefan cel Mare în anul 1492. Încă din secolul al XIV-lea, Hârlăul a fost unul dintre cele mai importante centre economice și politice ale Moldovei. Prima sa atestare documentară provine dintr-un act din 1 mai 1384, în care se menționează existența unei curți domnești în această localitate unde locuia Doamna Margareta (Mușata), mama domnitorilor Petru I Mușat (1375-1391) și Roman I Mușat (1391-1392). În anul 1486, el a refăcut din temelii clădirile vechii curți domnești, dându-le o mare extindere. Șase ani mai tâziu, în 1492, el a înălțat aici Biserica Sf. Gheorghe. Reședința domnească din Hârlău a fost una dintre reședințele preferate ale domnitorului moldovean, mai ales către sfârșitul domniei.[7] La 12 iulie 1499, Ștefan cel Mare a semnat la Hârlău Tratatul de pace cu polonii regelui Ioan Albert.
  A servit drept model pentru Catedrala Mitropolitană din Timișoara.
  Link – https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Sf%C3%A2ntul_Gheorghe_din_H%C3%A2rl%C4%83u
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_Domneasc%C4%83_din_H%C3%A2rl%C4%83u

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Iași #6257
  slv
  Keymaster

  34.
  Titlu – Casa Tăutu azi Muzeul Viei și Vinului din Moldova
  Locație – Hârlău
  Info – Casa Tăutu din Hârlău este o clădire monument istoric din orașul Hârlău, situată pe Str. Logofăt Tăutu nr. 7. Ea a fost construită în secolele XVII – XVIII și găzduiește în prezent Muzeul Viei și Vinului, singurul muzeu viticol din Moldova. Casa Tăutu din Hârlău a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea de un urmaș al logofătului Ioan Tăutu. În anul 1875 a fost cumpărată de stat, devenind sediu al Oficiului Poștal Hârlău.
  Link – https://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_de_cultur%C4%83_din_H%C3%A2rl%C4%83u

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Iași #6256
  slv
  Keymaster

  33.
  Titlu – Casa de cultură din Hârlău
  Locație – Hârlău
  Info – Casa de cultură din Hârlău este o clădire monument istoric din orașul Hârlău, situată pe Str. Gheorghe Doja nr. 3. Construită la începutul secolului al XX-lea, ea se află în prezent în stare de ruină. După instaurarea regimului comunist, începând din anul 1950, în această clădire a funcționat Casa de Cultură a orașului Hârlău iar după 1989, o parte a clădirii a fost închiriată societății Moldova Tricotaje.
  Link – https://ro.wikipedia.org/wiki/Casa_de_cultur%C4%83_din_H%C3%A2rl%C4%83u

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Neamt #6253
  slv
  Keymaster

  14.
  Titlu – Conacul Cantacuzino din Șerbești
  Locație – satul Ștefan cel Mare (fost Șerbești ) din județul Neamț)
  Info – Conacul Cantacuzino din Șerbești este un conac boieresc construit pe la mijlocul secolului al XVII-lea de către vistiernicul Iordache Cantacuzino, în satul Șerbești (azi satul Ștefan cel Mare din județul Neamț). Conacul se află în imediata apropiere a bisericii “Sf. Gheorghe”, înspre sud-est
  Link – https://ro.wikipedia.org/wiki/Conacul_Cantacuzino_din_%C8%98erbe%C8%99ti

  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Iași #6250
  slv
  Keymaster

  32.
  Titlu – Palatului Cantacuzino din Paşcani
  Locație – Aleea Parcului 21, Pașcani 705200 – Paşcani
  Info – Palatul Cantacuzino-Pascanu a fost construit in jurul anilor 1640 – 1650. Acesta a fost ars de polonii regelui Ian Sobieski, la 1686, împreuna cu alte case boieresti din aceeasi zona. Ele au fost refacute în parte, pe vechile fundatii, în secolul al XVIII-lea. La 1780, casa din Pascani apartinea vistierului Iordache Bals. La 1809, prin testament, acesta a destinat Pascanii fiului sau Iancu. În împrejurarile tulburi care au marcat anii 1806-1812, Iancu Bals a plecat în Rusia. Pascanii au trecut un moment în stapânirea fratilor Dimitrachi si Panaiotachi Moruzi, fiii lui Constantin Moruzi, fost domn al Moldovei la 1777-1782. La 1904, casa a fost reparata de Maria Moruzi, nora lui Cuza Voda, mama istoricului Gheorghe Bratianu
  Din 1990 şi până în 2011 acolo a funcţionat Palatul Copiilor azi retrocedata mostenitorilor.
  Link – newspascani.com

  Poze

  Listă conace România

  • This reply was modified 8 months, 2 weeks ago by slv.
  • This reply was modified 8 months, 2 weeks ago by slv.
  in reply to: Propuneri locații cache-uri pentru Iași #6248
  slv
  Keymaster

  31.
  Titlu – Podul medieval din Cârjoaia
  Locație – satul Cârjoaia (comuna Cotnari, județul Iași)
  Info – Podul medieval de la Cârjoaia a fost construit la porunca lui Ștefan cel Mare (1457-1504), fiind situat de-a lungul “drumului vinului” dintre Hârlău și Cotnari, unde era Palatul Domnesc. Podul este atestat documentar abia într-un document din anul 1680. A fost construit din piatră de râu cioplită, cu patru bolți, măsurând 42 m lungime (dum cum s-a constatat în anul 1845).

  Podul medieval ce se află pe drumul comunal care leagă satul Cârjoaia de DN 28B a fost deschis traficului rutier până în anul 1985 când s-a recepționat un pod nou din beton armat situat la circa 15 metri în aval. În apropierea podului, în curtea unui localnic, se păstrează o pivniță de piatră, considerată a fi de aceeași vechime (secolul al XV-lea).
  Link – https://ro.wikipedia.org/wiki/Podul_medieval_din_C%C3%A2rjoaia

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 77 total)