Ai un GPS ? Hai cu mine să căutăm ‘comori’ !

Totul începe de la a deține un dispozitiv care să-ți poată indica coordonatele GPS (device dedicat sau smartphone cu GPS). Dacă ai o astfel de jucărie nu mai e nevoie decât de un pic de chef de aventură.

Jocul consta în a găsi cutii cu ‘comori’ care sunt ascunse la anumite coordonate de GPS. Totul este ținut pe site-ul www.geocaching.com , unde trebuie sa va faceți cont pentru a vedea latitudinea și longitudinea la care se află o astfel de cutie.

Acum vine și întrebarea normală: “De ce aș căuta astfel de ‘comori’ ?”.

Răspunsul variază de la o persoană la alta. Unora le place pur și simplu ideea de a căuta o comoară, de a vedea ce conține și a lua un mic obiect drept amintire. Pentru alții este dorința de a rezolva un mister – pentru ca geocache-urile pot fi și de acest fel: obții tot felul de indicii pe parcursul aventurii, care te pot duce la ‘destinație’ dacă le interpretezi corect. Nu în ultimul rând (poate chiar cel mai important) căutările acestea te duc în locuri deosebite, de multe ori mai puțin turistice, dar cu un farmec aparte (dintr-o altfel de locație e și poza de mai jos).

Când și cum a început totul ?

Povestea începe pe data de 2 Mai 2000 (unde altundeva decât) în SUA, în momentul în care accesul la cei 24 de sateliți din jurul pământului nu a mai fost restrictionat. Și din acest moment, orice muritor de pe Terra putea ști exact coordonatele geografice ale locației în care se află. O zi mai târziu, pe 3 Mai 2000, unul din miile de entuziaști la aflarea veștii – Dave Ulmer, a dorit sa testeze precizia sistemul și a ascuns în pădure ceea ce a numit la vremea aceea o ‘țintă’. Și-a numit ideea “Great American GPS Stash Hunt” (cam greu de tradus, dar sa-i zicem ‘Caută cu GPS-ul locuri secrete prin America’) și a publicat-o pe un forum al utilizatorilor de GPS. Ideea era foarte simpla: ascunzi o cutie în ‘sălbăticie’, notezi coordonatele GPS ale locației si le publici pe net. Căutătorul va lua coordonatele de pe net, va căuta cutia, iar dacă o găsea tot ce avea de făcut era sa “Take some stuff, leave some stuff.”(după cum zice inventatorul jocului, adică ‘ia ceva din cutie, pune un obiect în loc’).

Ideea jocului nu s-a schimbat mult de atunci. Numai numele jocului este acum ‘geocaching’. Exista un site dedicat www.geocaching.com și o întreagă comunitate. În SUA sunt sute de mii de cutii, în Germania peste 60.000, in Anglia 30.000, in Franța 6000. In Romania sunt 233, prima cutie fiind pusa la 1 Aprilie 2001 lângă castelul Bran. Jocul a prins mai greu la noi in țara, dar se pare ca adepții abia acum încep sa apară – de la începutul anului 2008 și pana acum au fost puse aproximativ 100 de noi cutii. Bravo…și la mai multe.

Geocache-urile pot fi de mai multe feluri. Cele tradiționale arata ca cea de mai sus, adică o cutie în care pe lângă carnețelul in care-ți adaugi numele pe lista celor care au descoperit cutia, mai sunt tot felul de jucărele; nu uita – poți lua una dintre ele, cu mențiunea ca este de dorit sa si pui ceva înapoi. Apoi sunt multi-geocache-urile care implica parcurgerea mai multor etape pentru a ajunge la punctul final. Parcurgerea întregului traseu este esențială pentru ca fiecare etapa aduce un indiciu necesar la găsirea comorii. Ar mai fi si geocache-urile mister sau puzzle care nu au reguli stricte. Fiecare își poate imagina orice fel de ‘problema’ ce trebuie rezolvata pentru a aduce ‘alergătorul la final’; se poate pleca de la o poza, de la o ghicitoare sau de la un întreg lanț de întrebări si quest-uri pentru a face încercarea mai provocatoare. Inca nu exista un astfel de geocache in Romania, asa ca va invit sa fiti inventivi (pentru o lista detaliata a tipurilor de cache-uri va puteți uita aici).

Ar mai fi de știut ca acesta căutare nu este atât de simpla pe cât poate părea. Coordonatele nu sunt 100% precise, iar GPS-urile indica latitudinea si longitudinea cu o anumita marja de eroare. Asa ca o sa aveți de cautat într-o arie ce poate varia intre 1 si 10-20 metri patrati. Pentru locurile mai dificile sau pentru cele in care semnalul GPS nu este foarte bun, cei care au plasat cutia lasă pe site indicii (ajuta de asemenea si citirea logurilor celor care au găsit deja cutia).

In cutii mai puteți găsi si obiecte speciale, numite ‘travel bug-uri’ (in traducere libera – ‘plosnitze cu chef de colindat’). Fiecare din ele are câte o dorința: vor sa călătorească in jurul lumii, sa facă turul unei tari sau sa atenționeze opinia publica asupra unor probleme globale.