Geocaching in Presa din Romania

Joaca de-a găsitul de comori (Jurnalul National, 2010)

— In 2010 cutia Trainspoting a facut mare valva pentru ca s-a crezut a fi o bomba pe traseul premierului israelian venit in vizita la Bucuresti. Interesul in mass-media a fost mare pret de cateva zile si  asa s-a nascut si acest articol aparut in Jurnalul National in 20 August 2010 — 

 

„Vreau sa declar ca nu am vrut sa-l asasinez pe Shimon Peres”, spune cel care are drept nick Silentmouse. Cand Shimon Peres a venit in Romania, o cutie aflata pe traseul sau i-a alertat pe cei care se ocupau de securitatea sa, iar pirotehnistii au venit sa cerceteze obiectul. Dar cutia nu avea in ea decat un bec, o colectie de bilete de tren din mai multe tari europene un pix si un logbook. Fusese plasata in zona Baneasa de catre Silentmouse si Extraterila, in cadrul unui joc numit geocaching. Bucurestiul e plin de astfel de cutii inofensive, iar cei care le cauta pot descoperi mai mult decat o cutie – pot ajunge, de exemplu, la un monument din Cimitirul Bellu pe care altfel nu l-ar fi vazut niciodata.

Copiii cautatori de comori de altadata au acum telefon mobil cu gps; intra pe un site specializat, iau de acolo coordonatele unor cutii plasate prin toata lumea si incep cautarea. Uneori coordonatele te duc direct la ascunzatoare, cu o marja de vreo 10 metri in diametru. Alteori, gasesti numai un indiciu, trebuie sa rezolvi un puzzle, o problema logica, si sa continui cautarea in pasi, pana la punctul final. Cutia contine de obicei un pix si un carnetel sau o foaie de hartie, pe care cel care o deschide isi noteaza numele, si cateva obiecte marunte (brelocuri, abtibilduri, monede sau… un bec), pe care le poti lua cu conditia sa lasi ceva in loc pentru urmatorul descoperitor. Cutia poate fi mica precum o unghie, dar si mare cat o cutie de televizor. Cel care o ascunde lasa pe site coordonatele geografice, dar si date despre dificultatea traseului si a ascunzatorii, plus o mica poveste despre loc. |n Romania, aproape 100 de oameni, cu varste cuprinse intre 10 si 60 de ani joaca geocaching; in lume, in tarile unde device-urile cu gps sunt mai accesibile, sunt mii. Uneori, ei se intalnesc in preajma ascunzatorii si, cand se vad cu gps-urile in mana, isi zambesc si se saluta, de oriunde ar fi.

Silentmouse a aflat de geocaching in 2007; a gasit cutiile mai intai cu ajutorul google maps, iar acum se afla pe locul trei in Romania, cu aproape 500 de cutii gasite. „Prima cutie gasita, una pentru film foto, era langa aeroportul Baneasa. Acolo sta un tip cam ciudat care are puse in fata casei pancarte cu „Jos Iliescu!” si altele de genul. Ascunzatoarea era intre gard si pancarte”, isi aminteste el. A doua cutie gasita se afla undeva in gardul zidul Vaticanului. Alaturi de seria  „Sapartoc the lost village”, cutia pe care am ascuns-o si care imi este cea mai draga este “Bucharest’s Passages” din centrul Bucurestiului, marturiseste el.

Mioritics, 31ani, lucreaza in testare software; este pe primul loc in ceea ce priveste descoperirea cutiilor – 614. A aflat despre geocaching prin 2004, cand un prieten l-a luat cu el cand a plecat in cautarea unei cutii. „Mi-a placut mult idea si, intr-un an, a devenit unul dintre cele mai importante moduri de a-mi petrece timpul liber, pentru ca am ocazia sa vad locuri pe care altfel nu le-as fi vazut. |n cele mai multe cazuri, cei care ascund cutii vor sa impartaseasca o experienta personala. Asa am avut ocazia sa intalnesc oameni faini cu povesti frumoase. {i am putut sa  ii dau de joaca si copilului din mine.”

Catalin (Salgado88) a pus si a cautat cutii in cimitire: „Am gasit una la cimitirul din Sibiu. Am pus la Bellu pentru ca acolo exista foarte multe monumente facute pe la 1800-1900, despre care putina lume stie. Pe vremea aia, ii ingropau cu stil.”El a gasit 400 de cutii si e pe locul sapte in Romania; a cautat cutii prin multe dintre tarile Europei, dar si in Cambodgia si Thailanda. „Cand merg undeva, de cand am descoperit jocul, caut”, spune Salgado88. |si aminteste o intamplare amuzanta: „Eram in Salzburg, mai multi cocotati pe un stalp. A aparut un politist si ne-a intrebat daca poate sa ne ajute. I-am multumit si i-am spus ca gasisem deja ce cautam. El stia de ascunzatoare si isi oferise ajutorul la modul propriu.” Obiectul cel mai pretios pe care l-a gasit e un flash usb. Cea mai grea ascunzatoare era in zona din Piata Romana unde se gasea statuia cu Romulus si Remus: „La semafor erau patru suruburi; trei erau pe bune, iar al patrulea era gaurit pe dinauntru si avea o foaie de hartie cu datele celor care l-au gasit. Era prins cu un magnet pe o placa de metal”. Ascunzatoarea a fost imaginata de Sharkx.

Sharkx (Stefan) are 36 de ani, lucreaza in IT si a descoperit jocul cand si-a cumparat un gps pentru bicicleta. „Era un model care avea functii pentru geocaching. M-am dus imediat in Cismigiu si am gasit o cutie.” El isi aminteste de o vacanta in care a fost la Roma: „Dupa ce am vizitat cam tot, am zis sa merg sa caut o cutie. Asa am ajuns pe o colina, intr-un parculet de unde se vedea foarte frumos tot orasul. Probabil ca turist nu as fi ajuns acolo.” I s-a intamplat de cateva ori sa nu gaseasca cutia, ceea ce a fost frustrant la inceput. „|n cutii nu se lasa obiecte valoroase; cutiile se pot deteriora din cauza ca stau in aer liber. La Azuga, in padure, am gasit o cutie rontaita. Cele mai interesante obiecte pe care le-am gasit sunt monedele.” Unele monede au fost facute in Germania cu tehnologie laser, special pentru joc. Fiecare are un cod unic; cand cineva gaseste moneda, o ia si o pune in alta cutie si anunta pe site. Proprietarul monedei ii poate da un scop, cum ar fi sa ajunga la Paris si atunci cine o gaseste trebuie sa o puna intr-o cutie mai apropiata de Paris. Editii de monede au fost scoase la Monetaria Romana pentru intalnirile pe care cei pasionati de geocaching le organizeaza in fiecare an si unde vin si invitati din Cehia, Ungaria, Bulgaria. Anul trecut s-au vazut la Sighisoara, anul acesta – la Brasov, prilej sa faca si o actiune de ecologizare: „Se cheama CITO (Cache In Trash Out). La Sighisoara, intr-o zona unde se faceau gratare, am adunat 40 de saci”, spune Sharkx. Salgado88 isi aminteste cum la Salzburg s-au „chinuit”, timp de doua ore, patru oameni ca sa stranga un sac de gunoaie.

Logaritm a gasit pana acum 69 de cutii; ultima dintre ele era la Mangalia si continea cenusa lui Ted Fogg, care a murit in 2006. „Fiul lui a pus-o in miscare din Vancouver; nu are specificat un loc unde sa ajunga. Ideea e sa calatoreasca asa cum a facut-o Fogg in timpul vietii peste tot in lume, cu exceptia Antarcticii”, povesteste Logaritm. Lui ii place genul mistery, in care mergi din etapa in etapa pana gasesti obiectul. |si aminteste de o cautare mai dificila: „Eram trei oameni care cautam de trei luni; am ajuns la final intr-o noapte, pentru ca nu mai puteam sa asteptam, si am mers prin apa ajungandu-ne pana la glezne.” El a pus in cutiile sale timbre comuniste si martisoare, dar acestea au disparut.

Uneori, nu e vorba de cutii, ci de monumente ale naturii, cum ar fi Vulcanii Noroiosi sau Lacul Sfanta Ana. Cel care ajunge acolo, trebuie sa isi faca o fotografie si sa o posteze pe geocaching.com. Seria numita „Bikers’ Paradise” consta in cutii puse pe trasee montane unde se poate ajunge cu bicicleta; cea numita „Moments in History” ii duce pe cautatori in zone legate de istoria Romaniei. De exemplu, una dintre cutii se afla vizavi de Facultatea de Medicina, unde exista o placa ce specifica faptul ca acolo a fost asasinat Armand Calinescu. Mai exista o serie care duce la bisericile vechi din Bucuresti. Am mers impreuna cu Sharkx, Silentmouse, Salgado88 si Logaritm pe o straduta aflata in apropiere de televiziune; acolo, pe un transformator, era lipita o placuta galbena pe care scria „Pericol de electrocutare”. Sharkx a desprins-o cu usurinta si a scos din ea foi pe care isi trecusera datele pasionatii de geocaching care o gasisera. De fapt, fiecare loc din strada poate ascunde o cutie; poti gasi o cutie la statuia Sfantului Jan Nepomuk de pe Podul Carol din Praga sau o poti capata la usa unui olandez, numai dupa ce ai strigat „geocaching”. Fiecare cautare are dificultatea si farmecul ei si te poate duce mai departe decat la a deschide o simpla cutie cu un pix si o foaie in ea. TFTC.

Leave a Reply